Forside / Om os / Nyheder / 2015 / Den lille pensionskasse er fyldt 50

Den lille pensionskasse er fyldt 50

Pensionskassen for Farmakonomer blev stiftet i sin nuværende form 1. november 1965 og hed dengang Apoteksassistenternes Pensionskasse. Det betyder, at en af landets mindste pensionskasser nu er blevet 50 år. Men i virkeligheden startede det hele allerede i 1946, hvor Danske Apoteksdefektricers Pensionskasse blev grundlagt.

Starten på farmakonomernes pensionsordning var lidt af en genistreg. Forgangskvinden Eva Balle-Ranfelt havde et helt andet ærinde, nemlig at starte en fagforening. Men det var ret sprængfarligt at starte en fagforening, så på et godt råd fra farmaceuternes daværende formand C. Neergaard Jacobsen, valgte hun at arbejde for etableringen af en pensionskasse.

Apotekerforeningens formand P.B. Clausen støttede initiativet, og på den måde blev det lettere for de fagligt aktive farmakonomer at få samlet underskrifter fra defektricerne på apotekerne.

Ringene startede i København og spredte sig til det øvrige Sjælland og videre vestover. I slutningen af januar 1946 var der indsamlet 800 underskrifter på flere end 200 apoteker, og på et møde 29. januar besluttede defektricerne at oprette deres pensionskasse.

Tilnavnet 10-kroners kassen
Danske Apoteksdefektricers Pensionskasse blev stiftet den 16. september 1946, og vil med andre ord fylde 70 år i 2016 – hvis altså den fortsat eksisterede.
Helt fra starten har Danmarks Apotekerforening bidraget til defektricernes pensionsopsparing. Det begyndte med tre kroner om måneden for hvert af pensionskassens medlemmer. Dertil kom syv kroner for defektricer, der var fyldt 30 år.

Derfor er det ikke så underligt, at pensionskassen hurtigt fik tilnavnet 10-kroners kassen.

De fagligt aktive defektricer med Eva Balle-Ranfelt i spidsen var ikke sene til at følge op. Allerede den 18. november 1946 – blot to måneder senere – blev der holdt stiftende generalforsamling i fagforeningen, som fik navnet Danske Apoteksdefektricers Landsforening.

Men den snart 70 årige er blot 50
I 1957 kom så uddannelsen til apoteksassistent og året efter blev Danske Apoteksassistenters Forening dannet. De to faglige organisationer kørte parløb frem til 1978, hvor de slog sig sammen i Danske Apoteksteknikeres Forening, som senere skiftede navn til Danske Apoteksassistenters Forening og nu Farmakonomforeningen. 

De to pensionskasser kørte også parløb. Apoteksassistenternes Pensionskasse blev oprettet 1. november 1965 i det nuværende regi. Den 1. marts 1967 blev Apoteksdefektricernes Pensionskasse oprettet, og den oprindelige pensionskasse blev sat under afvikling.

De to pensionskasser blev sammenlagt i 1981 under navnet Apoteksteknikernes Pensionskasse. Kassen skiftede navn ligesom den faglige organisation og blev fra 1. oktober 1999 til Pensionskassen for Farmakonomer.