Forside / Om os / Nyheder / 2015 / Værd at vide om dine pensionsmuligheder

Værd at vide om dine pensionsmuligheder

Farmakonomer i nærheden af pensionsalderen blev klædt på til at træffe valg om at trappe ned eller helt stoppe på arbejdsmarkedet. De kunne gå fra pensionskassens seniormøder og være mere sikre på, hvornår og hvordan de kan gå på efterløn og pension. Det sidste i rækken af seniormøder 2015 blev holdt i København i Café Mæt i Valby den 3. november.

Elsabeth Bisgaard fra Pensionskassen for Farmakonomer fortalte farmakonomer og deres pårørende om muligheder og regler i forbindelse med pensionering. Hun fik assistance af Jens Wiene fra Farmakonomforeningen og Tina Aistrup fra FTF-A, og de fik rustet cirka 400 deltagere på årets møder til at kunne træffe nogle valg, der passer til den enkelte.

Det afgørende for farmakonomernes valg er individuelt. For nogle betyder det gode job og forholdet til kollegerne mere end, hvad de kan opnå i kroner og øre på efterløn eller pension.

Men alle kunne gå fra mødet med en idé om deres økonomiske muligheder i forbindelse med efterløn og pension.


På pension allerede som 60 årig

Hvis du blev medlem af Pensionskassen for Farmakonomer før 1. maj 2007, har du fortsat mulighed for at gå på pension som 60 årig. Medlemmerne har livslang pension, så der er ingen risiko for at stå tomhændet efter for eksempel 20 år som pensionist, beroligede Elsabeth Bisgaard.

Det blev stillet spørgsmål til muligheden for at have job som pensionist, og her er reglerne klare: For at kunne få alderspension skal man stoppe på arbejdsmarkedet. Men Elsabeth Bisgaard sagde også, at man jo kan komme i den situation, at man senere vælger at tage et job, og det har ingen konsekvenser for alderspensionen.

- Det kan jo være, at man efter en periode som pensionist bliver enlig, og er nødt til at tage et deltidsjob. I sådan et tilfælde fortsætter udbetalingen af ens pension, sagde hun.


Pension kan koste efterlønnen

Der er faldgruber ved tidlig pensionering. Hvis du vælger at gå på pension som 60 årig, men først har ret til efterløn når du er 61,5 år, mister du retten til efterløn. Man er nemlig kun berettiget til efterløn, hvis man kommer fra job eller ledighed.
Hvis du vælger pensionen tidligere end du kan gå på efterløn, vil du få dit efterlønsbidrag tilbage. Det udgør for tiden cirka 89.000 skattepligtige kroner.


Pension og efterløn samtidig

Til gengæld er det muligt at gå på efterløn og alderspension nogenlunde samtidig. Tina Aistrup fra FTF-A gennemgik reglerne for efterløn og fortalte blandt andet om den modregning, der sker i efterlønnen, når man har en god pension, som mange farmakonomer har.

Det vil dog altid kunne betale sig økonomisk at vælge både efterløn og pension, når man har bidraget til pensionsopsparingen gennem en lang årrække, også selvom der sker stor modregning i efterlønnen.

Tina Aistrup viste eksempler på modregning i efterlønnen. Hun pointerede, at det for mange farmakonomer ikke vil være så økonomisk forskelligt om de vælger at gå på efterløn så snart de kan og få en efterlønssats på 91%, eller de venter til de er berettigede til 100%.

Hun opfordrede til, at deltagerne lavede deres eget regnestykke.


Sådan kan du kende økonomien på efterløn

Hvis du vil vide, hvordan du står økonomisk på efterløn og pension, kan du følge det gode råd fra Tina Aistrup:

Log på PensionsInfo og print dine pensionstal. Hav tallene foran dig, når du går a-kassens hjemmeside FTF-A.dk og bruger beregneren. Så kan du beregne din samlede indkomst som efterlønner og pensionist.


Din egen seniorordning

Farmakonomer, der ønsker at blive lidt længere på arbejdsmarkedet, kan forme deres egen seniorordning, ved at gå på delefterløn, foreslog Tina Aistrup.

- Hvis I for eksempel vælger at arbejde 25 timer om ugen, kan I få suppleret op til 37 timer. Hvis I er på 100% ordningen, sparer I samtidig op i den skattefri præmie og vil kunne opnå otte af 12 portioner, sagde hun.


Kontakt a-kasse eller pensionskasse for mere info 

Regler for pension og efterløn kan være indviklede, og derfor er det en god idé at kontakte a-kassen eller pensionskassen, når du skal træffe dine valg.


Læs mere om seniormøder i Pensionskassen for Farmakonomer