Forside / Om os / Nyheder / 2016 / Den lave rente påvirker din pension

Den lave rente påvirker din pension

I 2017 nedsætter Pensionskassen for Farmakonomer bonussatserne og forventningerne til kontorenten samme år. Det skyldes det historisk lave renteniveau, og kommer til at betyde, at pensionisterne vil få en lidt lavere pensionsudbetaling fra 2018.

Kontorenten er den procentsats, der hvert år lægges til opsparingen. I en årrække har den ligget stabilt på 4,5 procent efter skat, og det er netop den procentsats, der skal til for at fastholde niveauet i udbetalingerne til pensioner m.m.

Men i 2017 sættes den forventede kontorente ned fra 4,5 procent til 3,4 procent, og dermed lægges tilsvarende mindre til opsparingen i 2017. Reguleringen skyldes den lave rente overalt. Ændringen har virkning året efter og betyder for pensionisterne, at de fra 2018 vil opleve, at deres pensionsudbetalinger bliver cirka 1,1 procent mindre.

Så meget bliver pensionen påvirket

Reduktionen af pensionsudbetalingerne med cirka 1,1 procent fra 2018 vil dog ikke gælde de få medlemmer, som ikke valgte om i 2006, og hvor tillægspensionen udgør 0 kroner.

Men reduktion af pensionsudbetalingerne med cirka 1,1 procent omfatter de fleste, og hvad betyder det konkret for din udbetaling?

Hvis din pension fra Pensionskassen for Farmakonomer udgør 12.000 kroner pr. måned før skat, vil den ændrede kontorente betyde, at du får 132 kroner mindre pr. måned. Det vil sige, at din pension i 2018 er på 11.868 kroner pr. måned før skat i stedet for 12.000 kroner før skat.

Det er sket før

Også i årene under finanskrisen var pensionskassen tvunget af omstændighederne og måtte sætte kontorenten ned. Det medførte en lavere stigning i opsparingerne og mindre pensionsudbetalinger i årene 2009 og 2010.

Der er helt uforudsigeligt, hvornår renteudviklingen vender og giver højere afkast, som kan få opsparing og pensionsudbetalinger til at stige igen.