Forside / Om os / Nyheder / 2016 / Kristin har valgt at udskyde pensionen

Kristin har valgt at udskyde pensionen

Seniormødet i Pensionskassen for Farmakonomer gav svar på en masse spørgsmål om økonomi for farmakonom Kristin Kaldan. I månederne efter har hun overvejet frem og tilbage om sin fremtid. – Vi farmakonomer har en fantastisk pension, men jeg kan ikke se mig selv som pensionist lige nu, siger hun.

Kristin Kaldan deltog i seniormødet i København i november 2015, for at få et grundlag til at kunne vælge, hvornår tiden er inde til at gå på pension. Den 61 årige farmakonom havde taget sin mand med, for som hun siger: Fire ører er bedre end to til at opfange budskaberne. Det var godt for den videre snak derhjemme.

- Seniormødet hjalp til at få ryddet op i nogle spørgsmål, men jeg gik ikke fra mødet med et facit. Det var ikke sådan, at jeg tænkte på at gå fra på et bestemt tidspunkt, om tre år, om ét år eller med det samme, siger hun.

Kristin Kaldan måtte hjem og tænke videre. Hun har flere valgmuligheder:

Efterløn og pension. Kristin Kaldan kan gå på efterløn, fordi hun er født i første halvdel af 1954. Dermed opfylder hun alderskriteriet. Samtidig kan hun få sin pension fra pensionskassen.

Kun pension. Hvis ikke Kristin har indbetalt til efterlønsordningen, kan hun gå på pension som 60 årig, fordi hun opfylder to kriterier: Hun er født før 1959 og har været medlem af pensionskassen fra før maj 2007, hvor pensionsloven blev ændret.

Men Kristin Kaldan har truffet en helt andet valg: Hun bliver foreløbig i sit job som farmakonom på Stengade Apotek i Helsingør.

For inspirerende til at gå på pension

- Det er for godt og for inspirerende at gå på arbejde. Det er også udfordrende og hårdt ind imellem, men jeg er alt for glad for mit arbejde, så jeg bliver lidt endnu, siger hun og vælger at se tiden an.

- Jeg har lige været til MUS samtale med min chef, og han vil gerne beholde mig, og det var godt at høre. Derfor ser jeg på det igen til næste forår, hvor jeg kan se frem til at blive 63. Jeg har en dejlig chef og nogle søde kolleger, og vi er gode ved hinanden. Hvis nu det havde været anderledes, havde jeg valgt at stoppe så snart jeg kunne, siger den 61 årige farmakonom.

Økonomien er ikke altafgørende

Kristin Kaldan har dårlig ryg, så det kan måske blive helbredet, der bliver afgørende for, hvornår arbejdslivet stopper. Derfor tager hun ét år ad gangen. Hensynet til hjemmelivet er også en faktor, der spiller ind. Ægtemanden er fortsat på arbejdsmarkedet, og det er et ønske, at de skal gå fra på hver sit tidspunkt.

- Vi skal hver for sig have mulighed for at vænne os til en ny tilværelse, så derfor skal vi ikke gå på pension samtidigt. Lige nu vil jeg have svært ved at undvære det sociale og kollegiale på arbejdspladsen, siger hun.

Kristin Kaldan arbejder 113 timer om måneden.

- Med kun tre dage om ugen, er det ikke økonomien der er altafgørende for mine valg, siger hun.

En af fordelene ved at udskyde pensionsalderen er, at den livslange alderspension fra pensionskassen bliver højere.

Nye seniormøder i 2016

Datoer for seniormøderne i 2016 er lagt fast. Du kan se datoer her og læse mere om seniormøder i Pensionskassen for Farmakonomer.