Forside / Om os / Nyheder / 2017 / Seniormøder om valg for fremtiden

Seniormøder om valg for fremtiden

Skal du gå på efterløn så snart du kan og nappe den livslange pension samtidig? Eller holder de gode kolleger på dig, så du vælger at blive i jobbet? Valget vil være forskelligt fra person til person, men på efterårets seniormøder i Pensionskassen for Farmakonomer fik deltagerne viden om, hvilke muligheder de har.

Hvad der er de rigtige valg, når man nærmer sig efterlønsalder og pensionsalder, handler både om jobbet og økonomien, og ofte også om partnerens vilkår. Derfor er det kun den enkelte person, der kan træffe valget om, hvornår det er tid at slutte af på arbejdsmarkedet.

På seniormøderne i 2017 fik deltagerne indsigt i, hvordan deres muligheder er. De sidste seniormøder i 2017 blev holdt i Roskilde og København.

Chefkonsulent Elsabeth Bisgaard fortalte om farmakonomernes livslange alderspension fra Pensionskassen for Farmakonomer, som mange stadigvæk kan vælge at gå på som 60-årige.

Hvis man har været på arbejdsmarkedet i årene 1977-1979 er der også en portion indefrosne dyrtidsportioner fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som man kan få udbetalt, når man fylder 60 år. ATP’en kan man først få ud ved folkepensionsalderen. Begge dele skal søges hos ATP.

Folkepensionen får man besked om i sin e-boks, når man nærmer sig folkepensionsalderen, forklarede hun.

Elsabeth Bisgaard pointerede, at pensionsalderen for farmakonomer ligger tidligere end efterlønsalderen, men at det er ikke muligt først at gå på pension og derefter på efterløn.

Nogle vælger derfor at fortsætte arbejdslivet indtil de når efterlønsalderen, så de kan træde tilbage med både efterløn og pension.

Forsøger at blive klogere på tallene

Farmakonom Elsebeth Nissen fra Glumsø Apotek er en af dem, der kan vælge både efterløn og pension. Hun deltog på seniormødet i Roskilde for at blive klogere på, hvordan hun er stillet.

- Jeg kan gå på efterløn ved udgangen af 2018, når jeg fylder 62,5 år. Desuden er jeg deltidsforsikret, så jeg ønsker at få et overblik over, hvordan min økonomi vil se ud, hvis jeg vælger at gå på efterløn på det tidspunkt, siger hun.

Elsebeth Nissen kan vælge at gå på efterløn og pension på én gang, når hun har alderen til efterløn. Men det konkrete økonomiske overblik kunne seniormødet ikke give.

Derimod gav Susanne Ilsø fra FTF-A nogle tips til, hvordan man selv regner sin økonomi ud som efterlønner. Det kan man gøre på hjemmesiden borger.dk, hvis man har sin pensionsoversigt ved hånden.

Men Elsebeth Nissen vil vælge at kontakte a-kassen for at få hjælp til den præcise beregning.

Vil følges med sin mand

Farmakonomforeningens konsulent Ulrik Frederiksen deltog også på seniormødet i Roskilde, hvor han mindede deltagerne om, at der også er andre overvejelser, som bør være med, når man træffer sine valg.

- Tænk over, hvad I også har i arbejdslivet: I har identitet og I har kolleger. Det kan jo også være med til at give værdi. Måske er det værd at overveje, om løsningen er at gå ned i tid i en periode inden man stopper helt, sagde han.

Ulrik Frederiksen foreslog også, at man kan overveje at indgå sin egen senioraftale med arbejdsgiveren, selvom det ikke er en rettighed i overenskomsten, når man arbejder på privatapotek.

- Der er bare 67 ledige farmakonomer på landsplan, så der er brug for jer, sagde han om den gunstige position for at indgå personlige aftaler om nedsat tid.

Men Pernille Dideriksen, som er farmakonom på Vordingborg Apotek, ved, at hun ikke skal vente alt for længe med at gå på pension.

- Jeg kan ikke gå på pension endnu, for jeg fylder først 60 år til næste år. Men min mand går på pension i næste måned, og vi skal da sørge for at få noget tid sammen, siger hun og tilføjer:

- Det er fint at kende mulighederne, men jeg kunne også godt lide at få input om, at penge ikke er alt, siger hun.

Seniormødet i Roskilde blev holdt den 31. oktober og rækken af seniormøder i 2017 sluttede i København den 1. november.